Veelbelovende samenwerking antibiotica en immuunsysteem

03 September 2019

In Europa overlijden jaarlijks 25.000 mensen aan de gevolgen van een infectie met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica verloopt moeizaam, maar onderzoek van het UMC Utrecht biedt nieuwe mogelijkheden. Promovenda Dani Heesterbeek en hoogleraar Suzan Rooijakkers vertellen in De Nieuws BV over het onderzoek.

Promovenda Dani Heesterbeek voegde in haar experimenten het menselijk immuunsysteem toe aan reageerbuisjes met verschillende combinaties van bestaande antibiotica en bacteriën. Dankzij een nieuwe testmethode kan Heesterbeek binnen een paar uur zien welke mix succesvol is bij het bestrijden van bacteriën.

Voorheen was het anderhalve dag wachten op de uitslag. Uit de proeven van Heesterbeek blijkt dat het immuunsysteem in sommige gevallen effectief samenwerkt met antibiotica. Middelen die in eerdere proeven niet in staat waren om bacteriën met twee schillen onschadelijk te maken, zoals E. Coli, kunnen dat in samenwerking met het immuunsysteem wel.

Een doorbraak in de medische wereld

Rooijakkers meent dat hier sprake is van een doorbraak. Ze vertelt dat ze inmiddels is benaderd door verschillende farmaceutische bedrijven “die nu ineens beseffen dat nieuwe antibiotica – wil je die ontwikkelen – samen getest moeten worden met het immuunsysteem.”

Volgens Rooijakkers zou het kunnen dat er veel antibiotica op de plank liggen waarvan wordt gedacht dat ze niet werken, maar die wel werkzaam kunnen zijn in aanwezigheid van het afweersysteem. Ook zou het door zo’n samenwerking moeilijker zijn voor bacteriën om resistentie te ontwikkelen. De volgende stap in het onderzoek zou zijn om de proeven die Heesterbeek in het laboratorium uitvoerde, te doen in het menselijk lichaam.


Bron: nporadio1.nl